Young man on green container. Photo by vale on Unsplash

Tehnici pentru fotografii landscape impresionante.

Ce să faci ca pozele tale landscape să nu mai fie doar niște „portrait”-uri într-o parte.

Nu suntem noi experții de pe lume să vă dăm câteva indicații, iar apoi tu să mergi sp rupi netul cu fotografii landscape de nici National Geografic nu-ți ajung la nas. Dar câte ceva știm, atât cât la fotografia aia de sărbători când e toată familia la masă, să faci în așa fel încât să fie toată familia și-n poză.

Ei bine, hai să trecem la treabă! 

In primul rând, încearcă pe cât posibil să surprinzi detalii în prim plan. Mai exact, gândește-te cum poți completa peisajul ce se află în plan îndepărtat cu detalii de prim-plan. 

Când îți propui să cauti un punct de atracţie în prim-plan, încearcă să utilizezi mai mult vizualizarea în timp real şi experimentează pe cât poți cu cât mai multe poziţii ale aparatului. Te ajută să găsești un bun echilibru între fundal și prim-plan. 

De exemplu, un aparat foto cu ecran cu unghi variabil precum Canon EOS RP este mai potrivit pentru a fotografia la nivelul solului, acest lucru fiind deseori necesar atunci când încerci sa încadrezi pietre sau plante. Introducând astfel de obiecte în partea din faţă a scenei, poți obţine o compoziţie echilibrată. 

Cu toate astea, nu orice fotografie landscape trebuie să aibă în mod neapărat un punct de atracție în prim-plan, este o chestiune mai mult de compoziție. 

Alegerea obiectivului este, de asemenea, un aspect de care trebuie să ții cont în genul acesta de fotografie. Așadar, nu exagera cu folosirea unui obiectiv grandangular.

Desigur, obiectivele grandangulare te pot ajuta să surprinzi întreaga amploare a unui piesaj frumos, însă nu orice fotografie necesită un câmp vizual larg. Uneori, mărirea unor detalii aflate la distanţă poate avea ca rezultat fotografii landscape mai interesante. Un obiectiv cu zoom standard precum Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STM folosit aici are un interval de distanţe focale absolut perfecte pentru începătorii în fotografia landscape. Cu alte cuvinte, să începem cu începutul.

Dacă simți că ești la un alt nivel sau vrei să treci la un nivel mai avansat, obiectivele din seria L precum Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM oferă un nivel superior de rezistenţă la intemperii şi o deschidere maximă mai rapidă a diafragmei. Dar toate la timpul lor, nu-i așa!? 

Te poți ului pe tine însuți și pe ceilalți câțiva prieteni ai tăi care o ardeți pe fotografie cu un truc antic, dar funcțional și azi că, vorba aia, toate luminile duc la Roma. Ei bine, alegerea momentului din zi în care vrei să prinzi un piesaj din ăla rar este un element care ajută mai mult decat crezi. 

Lumina în care vrei să fotografiezi este o alegere creativă, creează atmosferă şi poate îmbunătăţi considerabil pozele de tip landscape. Una dintre greşelile mai clasice decât comediile grecești ale lui Aristofan este fotografierea scenelor în lumina puternică a soarelui. Deşi aceasta poate fi potrivită pentru a scoate în evidență culorile îndrăzneţe, de obicei creează scene cu prea mult contrast. Deci, no no! 

Așadar, dacă aştepţi să ai o lumină mai blândă la începutul sau sfârşitul zilei, poți obţine imagini mai pline de atmosferă.


Iar pe parte de tehnică, o abilitate care se obține în timp, desigur, sunt câteva aspecte importante de care trebuie ținut cont. Cât se poate. Menţine pe cât posibil liniile drepte, îndreaptă linia orizontului.  Cum faci asta? Activează vizualizarea în timp real şi utilizează grila 3 x 3 pentru a îndrepta linia orizontului. Dacă ai un trepied, ei bine, e și mai simplu, fiindcă este posibil ca în cap să fie integrată o nivelă cu bulă utilă. Respiri ușurat, așa-i? 

Stai că nu am terminat! Menţine focalizarea acum si păstrează prim-planul şi fundalul clare. O știi p-asta, așa-i? Da, așa e, trebuie să setezi o diafragmă mai închisă (număr f mare). De obicei, obiectivul va realiza cele mai clare imagini la două trepte f de setarea maximă a deschiderii diafragmei. Aşadar, dacă ai un obiectiv cu setare maximă de f/2,8, valoarea cu care funcţionează cel mai bine sistemul optic respectiv va fi de aproximativ f/5,6.

O altă problemă care apare când vrei să faci o poză landscape este aceea că poți focaliza pe ceva în prim-plan, însă riști să estompezi totul în spate. Sau invers. In orice caz, nu e ok. Focalizarea la distanţă hiperfocală te va ajuta să obții claritate pe o porţiune mai mare din cadru, găsind cel mai apropiat punct pe care poți focaliza şi menţinând în acelaşi timp o claritate acceptabilă a fundalului.

Bun, dacă totul e clar până acum, atunci încearcă să nu fotografiezi totul de la nivelul ochilor, astfel este posibil să descoperi unghiuri interesante care îți pot transforma o simplă imagine întoarsă pe o parte într-un adevărat landscape demn de cele mai cool reviste.

Înapoi la blog

Scrieți un comentariu

Rețineți: comentariile trebuie să fie aprobate înainte de publicare.